Ankara icra avukatı

İcra Avukatı

7343 sayılı icra ve iflas kanununda birtakım değişikliğe gidilmiştir. 1932 yılında kabul edilen 2004 sayılı icra ve iflas kanununda yapılan değişikliklerle birlikte icra hukuku bir bütündür. Bu kanunda yer alan tüm hükümler, icra ve haczin nasıl yapılacağı ve hangi şartlar altında gerçekleştirileceği ile ilgilidir. Ankara icra avukatı ise bu kanun hükümlerine göre müvekkillerine hizmet sağlar. 

İcra Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku konularında uzman olan ve deneyim kazanmış, hukuk fakültesi mezunu kişiye, Ankara icra avukatı adı verilir. 

Ankara icra avukatı aşağıda açıkladığımız işlemleri gerçekleştirir ve aynı zamanda icra ile ilgili davalara bakar. 

İcra ve iflas kanununda yapılan değişiklik de dahil olmak üzere, yasada üç farklı türde icra işlemi yapılması söz konusudur. 

İlamsız İcra

Belgeye dayalı ya da hiç belge olmadan icra müdürlüklerine yapılan başvuru sonucunda gerçekleşen icra türüdür. Alacaklı olduğunu iddia eden kişinin elinde hiç belge olmayabilir. Borçlu olduğu iddia edilen kişi ise borca 7 gün içerisinde itiraz ederse, icra işlemi kendiliğinden durur. Bu durumda alacaklı olduğunu iddia eden kişinin, alacağını mahkemede ispat etmesi gerekir. Yani durdurulan icra işlemine karşı dava açması gerekir.

İlamsız icra işlemleri, kendi arasında üç kısma ayrılır: 

  • Birinci kısım genel haciz yoluyla takiptir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 46-144’den alır. 
  • İkinci kısım kambiyo senetlerine özgü takiptir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 167-176’dan alır.
  • Üçüncü kısım ise kiralanan taşınmazların tahliyesi yoluyla takiptir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 269-275’den alır. 

Kambiyo Senetlerine Bağlı İcra

Çek, senet, bono, poliçe gibi kambiyo senetleri, borçlar kanununda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Eğer alacaklı olan kişinin elinde bu tür senetlerden varsa, borcun ödenmesi için icra takibi başlatabilir. Borca zamanında itiraz edilmesi sonucu dava açma yoluna gidilebilir.

Yukarıda anlattığımız üç farklı icra işleminin yanı sıra, Ankara icra avukatı olarak, aşağıdaki davaları da takip ederiz: 

  • İcra takibine yapılan itiraz davaları,
  • İtirazın iptali davaları,
  • İtirazın kaldırılmasına yönelik davalar,
  • Menfi tespit davaları,
  • İstirdat davaları,
  • İstihkak davaları,
  • İhalenin feshi davaları,
  • Kira ödenmemesi nedeniyle başlatılan icra takibi,
  • Tahliye davaları,
  • Rehinin paraya çevrilmesi davaları,
  • İhtiyati haciz kararlarının alınması. 

Menfi Tespit Davaları

Borçlunun borcu olmadığını ispat etmesi için açtığı dava türüdür. Menfi tespit davalarının açılabilmesi için borçlu olmadığını ispat etmek isteyen kişinin, dava konusu olan borç miktarının %15’ini teminat olarak yatırması gerekir. Davayı kazandığı takdirde yatırdığı miktarın tamamını alır. Ayrıca icra takibi de kalkmış olur. 

İstirdat Davaları

İlamsız icra sonucunda kişinin malları haczedilmiştir ve kişi bu karara süresinde itiraz etmemiştir. Ancak daha sonra malları haczedilen kişi karar itiraz edebilir ve istirdat davası açarak hakkını arayabilir. Kişinin istirdat davası açabilmesi için öncelikle bahse konu olan borcun tamamını ödemesi gerekir. Davayı kazandığı takdirde kendisinden alınan tüm değerler iade edilecektir. 

Nafaka Borcu ile İlgili İcra İşlemleri

Yasa gereği tamamı alınan icra işlemleridir. Normalde diğer icra işlemlerinde borç miktarı yüksekse ve borçlu olan kişi borç miktarını tek seferde ödeyemiyorsa, %25 oranında maaşından kesinti yapılır.

Ancak nafaka borçlarında durum bu şekilde değildir. Nafaka borcu yasa gereği tek seferde alınır. Eğer borçlu olan kişi nafaka borcunu tek seferde ödeyemiyorsa, tazyik hapsi ile karşı karşıya kalır.

İcranın son aşaması haciz işlemleridir. 

Haciz İşlemleri

Eğer yasal takip sonucunda borçlu olan kişi borcunu ödememişse, haciz işlemleri başlatılır. Haciz kararı, icra dairesinin takip kararının kesinleşmesinin ardından verilir. Aynı zamanda ilamlı icra davalarının sonucunda da tahsil edilemeyen borçlar için haciz işlemleri başlatılır. 

Yani haciz işlemleri için alacaklının talebi gereklidir. Bu talep de dava açma yoluyla olabildiği gibi dava açmadan icra müdürlüklerine başvuru yapılarak gerçekleştirilebilir. 

Eğer ödeme emrine rağmen borçlu, borca itiraz ederse haciz işlemleri durdurulur. Bu sefer, alacaklının itirazın iptali ya da kaldırılması davası açması gerekir. Bu davalar sonuçlandığında ise haciz işlemleri yeniden başlar. Eğer alacaklı davanın sonuçlanmasından 1 yıl sonrasına kadar haciz talebinde bulunmazsa dosya işlemden kaldırılır. Ancak kesinleşen takip varlığını sürdürmeye devam eder. Yani alacaklı olan kişi aradan epey bir süre geçse bile yeniden haciz işlemlerini talep edebilir. 

İcra ve iflas ve haciz gibi işlemlerin yasal dayanağı olan icra ve iflas kanunu hakkında detaylı bilgilere, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Ankara’da İcra Avukatı Hizmetini Genç Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Ankara hukuk bürosu olarak, alacaklı ve borçlu müvekkillerimizin haklarını savunuyoruz. İcra dairelerine başvuruda bulunarak, icra işlemlerini başlatıyoruz. İlamlı icra davalarını açarak müvekkilimizin alacağını almasına çalışıyoruz. 

Dava sürecine girmeden önce tarafları bir araya getirerek, arabuluculuk hizmeti veriyoruz. 

İcra ve haciz işlemlerine başlamadan önce müvekkillerimizden gerekli olan; senet, poliçe, çek ya da alacağa dair kanıt niteliğinde olan belgeleri talep ediyoruz. 

İcra Avukatı ile İcra Davası Nasıl Açılır?

Ankara icra avukatı, icra ve haciz işlemlerine başlamadan önce tarafları bir araya getirerek anlaşmalarını sağlamaya çalışır. Taraflar yine de anlaşamazsa, borçlu nezdinde, borçlunun borcunu tahsil edebilmesi adına ilamsız veya ilamlı icra işlemlerini başlatır.

Ankara avukat ayrıca ilamlı icra dilekçesi vererek, alacağı mahkemeye taşır. Borçlu olan kişiye yasal süresinde tebligat göndererek, kişinin borcunu ödemesi için uyarıda bulunur. Eğer borçlu olan kişi bu çağrıya uymazsa icra ve en sonunda da haciz işlemlerini başlatır.

İcra Davaları Ne Kadar Sürer?

Ankara icra avukatı ile icra davaları daha kısa sürebilir. Avukatın deneyimi ve uzmanlığına bağlıdır. İcra davaları uygulamada ortalama olarak 10 gibi bir sürede sonuçlanabilir. Bazı faktörlere bağlı olarak dava süreci uzayabilir. 

İcra Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Ankara icra avukatı olarak, ilamlı ve ilamsız icra başta olmak üzere, her türlü icra işlemleriyle müvekkillerimiz adına ilgileniyoruz. Borçlu olan kişinin borcunu ödemesi adına yasal tebligatları gönderiyoruz. 

Tasarrufun iptali davalarına müvekkilimiz adına müdahil oluyoruz. Bu tür davalarda borçlunun mal kaçırmasından endişelenen alacakları kişinin başvurusu söz konusudur. 

Ankara icra avukatı olarak, icraya konu olan taşınır ve taşınmaz tüm malların tespitini yapıyoruz. 

Haciz işlemlerinden mağdur olan kişilere yardım ediyoruz. Haksız icra takibine karşı dava açarak, müvekkillerimizin haklarını korumaya çalışıyoruz. 

İstihkak davası açarak, borçluya değil de üçüncü kişilere ait olan malların tespitinin yapılmasını sağlıyoruz. 

Müvekkillerimize icra ve haciz konularında danışmanlık hizmeti veriyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

İcra Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

İcra, haciz ve icra dava türlerine ait vekalet ve danışmanlık ücretlerini bizleri arayarak öğrenebilirsiniz. 

Ankara’da İcra Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Genç hukuk bürosu olarak İcra ve haciz konularında sizlere yardımcı olmaya devam ediyoruz. 

İcra Avukatı Ne Yapar?

Her türlü icra işlemlerini gerçekleştirir. Borçlunun borcunu ödemesi adına ilamlı icra işlemleriyle ilgilenir. İcra hukuku ile ilgili davaları açar ve müvekkili adına bu tür davaları son aşamasına kadar takip eder.

İcra Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

İcra hukuk mahkemeleri, her türlü icra davasında yetkili ve görevlidir.

Yorum Yap