ankara bilişim avukatı

Bilişim Avukatı

İnternet ve dijital dünya son zamanlarda hiç olmadığı kadar yaygınlaştı. 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre internet kullanıcı sayısı 4,9 milyara ulaşmış. Bu da demek oluyor ki, sistemin sağlıklı çalışabilmesi için yasalara sıkı sıkıya uyulması gerekiyor. Ankara bilişim avukatı önemi burada ortaya çıkıyor. Yasaların uygulanmasında dolaylı olarak etkisi olan bilişim avukatı, internet üzerindeki düzenin sağlanmasında önemli katkılar sunuyor. 

Bilişim Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Ankara bilişim avukatı; dijital dünya, internet ve bilişim hukuku konularında uzman olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Uzmanlığı gereği, Ankara bilişim avukatı aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

Bilişim sistemine girme suçu ile ilgili davalar

TCK 243’e göre, bilişim sistemine izinsiz girmek suçtur. Mesela bir kişinin; Instagram, Twitter, Facebook ya da e-posta adreslerine izinsiz erişim kanunda suç olarak nitelendirilir. Suçu işleyen kişinin sisteme izinsiz girip girmediğini anlamak ise günümüz teknolojisiyle oldukça kolaydır. Bilişim sistemine izinsiz girme suçu, bilişim suçları arasında en hafif olanıdır. Yani diğer bilişim suçlarına göre daha az ceza verilir. 

Bilişim sistemlerine izinsiz girme suçu farklı şekillerde işlenebilir. Mesela güvenlik açıklarından yararlanarak izinsiz girme suçu işlenebilir. Ya da sosyal mühendislik adı verilen bir yöntemle de giriş yapılabilir. Karşı tarafa farklı dosya uzantısında ve karşı tarafı kandıracak bir dosya gönderilir. Dosya ardına gizlenen zararlı yazılımı kullanıcı farkında olmadan çalıştırır ve sistemini suçu işleyen kişinin eline teslim etmiş olur. 

TCK 243/1’e göre bilişim sistemlerine izinsiz girmenin cezası 1 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır. 

Bilişim Sistemlerini Bozma ve Verileri Yok Etme Suçu ile İlgili Davalar

Sistemi; bozma, engelleme, sistemin içindeki verileri kullanılmaz hale getirme ve değiştirme gibi suçlar, TCK madde 244’te düzenlenmiştir. Bu suçla ilgili davalarda suçu işleyenin suçu sabit görülürse 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir. 

Banka ve Kamu Kurumuna Ait Sistemlere Yönelik İşlenen Suçlarla İlgili Davalar

Bilişim sistemlerini bozma ve sistem içerisindeki verileri bozma ya da verileri değiştirme suçları, banka ya da kamu kurumlarına karşı işlenirse, TCK madde 244/3 hükümleri uygulanır. 

Bu suçu işleyenler 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. 

Haksız Çıkar Sağlamak Amacıyla İşlenen Bilişim Suçlarına Yönelik Davalar

TCK 244/4’e göre bilişim suçları haksız çıkar amacıyla işlenirse, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca suçu işleyen kişiye, 5 bin güne kadar adli para cezası verilir. 

Mesela bir bankanın sistemlerine girerek kendi hesabına para aktaran birisi, haksız çıkar sağlamak amacıyla bilişim suçunu işlemiş olur. 

Banka Kartları Ya da Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Yoluyla İşlenen Bilişim Suçlarıyla İlgili Davalar

Başkalarının banka ya da kredi kartını kötüye kullanma suçu, TCK madde 245’te düzenlenmiştir. Başkasına ait olan kredi ya da banka kartını ele geçiren kimse, kart sahibinin rızası olmadan kartı kullanırsa ya da başkasına kullandırırsa, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

Eğer banka ya da kredi kartı üst soy ya da alt soydan birisine aitse kullanan akraba hakkında cezaya hükmolunmaz. 

Yasak Cihaz ve Programları Kullanarak Bilişim Suçu İşlenmesiyle İlgili Davalar

Yasalarla bildirilen haller dışında yasak cihaz kullanarak başkalarının sistemine giren ve suç işleyen kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

Ayrıca yasak cihazları; imal eden, sevk eden, ithal eden, nakleden, depolanmasını sağlayan, kabul eden, satan ve satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren ya da bulunduran kişilere de aynı oranda hapis cezası verilir.

Ankara’da Bilişim Avukatı Hizmetini Genç Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Ankara hukuk bürosu olarak, bilişim hukuku ile ilgili müvekkillerimize danışma hizmeti veriyoruz. 

Bilişim hukukuyla ilgili teknolojileri ve bu alandaki güncel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 

Müvekkilimiz adına dava dilekçesi hazırlıyor ve ilgili mahkemeye sunuyoruz. 

Ankara bilişim avukatı olarak, İnternet ortamındaki telif haklarının korunmasını sağlıyoruz. Telif hakkı ihlallerinde dava açıyoruz ve sonuna kadar takip ediyoruz. 

İnternet ortamında işlenen suçlarla ilgili her türlü davayla ilgileniyoruz. İnternet üzerinden yapılan satışlarla ilgili davalara bakıyoruz. 

Ankara bilişim avukatı olarak, E-ticaret ve e-imza uygulamalarıyla ilgili danışmanlık hizmeti veriyoruz. İnternet üzerinden ticaret yapan firmalara hukuki danışmanlık hizmeti sağlıyoruz.

Bilişim Avukatı ile Bilişim Davası Nasıl Açılır?

Ankara avukat ile dava açmadan önce, suç teşkil eden delillerin toplanması ve mahkemeye sunulmak üzere hazır edilmesi gerekir. Bilişim suçları doğrudan Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasına tabidir. Bu yüzden öncelikle savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerekir. 

Savcılık iddianame hazırlayarak ve suç delillerini de iddianamenin ekine koyarak, mahkemeye başvurur. 

Bilişim Davaları Ne Kadar Sürer?

Bilişim suçlarına yönelik davalar ortalama olarak 300-390 gün aralığında sonuçlanır. Ancak bu süre kesin değildir. Bazı faktörlerin devreye girmesiyle bilişim suçlarına ilişkin davalar uzayabilmektedir.

Ankara Bilişim Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Ankara bilişim avukatı olarak, aşağıdaki hizmetleri veriyoruz: 

  • IP numarasının tespit edilmesini sağlayarak, suçu işleyeni ortaya çıkarıyoruz. 
  • Ankara bilişim avukatı olarak, ispat amacıyla e-tespit işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Türkiye Noterler Birliği’nin veri tabanlarını kullanarak suçun ispatını sağlıyoruz. 
  • Müvekkillerimizin haklarını ihlal eden içeriklerin silinmesini ya da kaldırılmasını sağlıyoruz. 
  • Telif hakları kapsamında, telif hakları ihlalleriyle ilgili davaları takip ediyoruz. 
  • Müvekkillerimize bilişim hukuku konularında danışma hizmeti veriyoruz. 
  • İnternet üzerinden ticaret yapan şirketlere hukuki danışmanlık sağlıyoruz. 
  • Kişilik haklarının ihlali durumunda erişim engeli kararı aldırıyoruz. 
  • Boşanma davalarında delil teşkil edecek olan sosyal medya yazışmalarını delil olarak kullanıyoruz. Ayrıca sosyal medyada delil sayılan medyaların da mahkemeye sunulmasını ve delil olarak kullanılmasını sağlıyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Bilişim avukatı ücretleri ne kadar?

Bilişim davalarıyla ilgili vekalet ve danışma ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri mutlaka arayın.

Ankara’da bilişim avukatını nasıl bulabilirim?

Ankara ilinin alanında uzman ve deneyimli avukatlarından hizmet alabilirsiniz. Bizleri hemen arayın.

Bilişim avukatı ne yapar?

İçerikle ilgili birçok kararın mahkemeler tarafından alınmasını sağlar. Boşanma davalarında sosyal medyadaki yazışmaları ve medyaları delil olarak mahkemeye sunar. Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunur. Müvekkili adına bilişim suçlarıyla ilgili mahkemede savunma makamını temsil eder.

Bilişim davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Suçun niteliğine göre asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri görevli ve yetkilidir. 

Yorum Yap