Borçlu ve alacaklı arasındaki ilişkiyi düzenleyen ve sorunların giderilmesini amaçlayan icra ve iflas hukuku dayanağını, ticaret ve borçlar hukukundan alır. Ankara borç alacak avukatı ise bu kanunlar nezdinde müvekkilinin savunmasını gerçekleştirir. Ya da müvekkilinin borcunu tahsil etmesine yardım eder.
Borç Alacak Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Ankara borç alacak avukatı; borçlar kanunu, medeni kanun ve ticaret kanununda uzman olan kişidir. Müvekkillerinin alacaklarını tahsil edebilmesini sağlar. Ayrıca borçlu olduğu iddia edilen kişileri savunur ve onların mağdur olmasını engeller.
Ankara borç alacak avukatı görevi gereği, aşağıdaki davalara bakar:
Maaş haczine yönelik davalar
Borçlu olan kişi, kendisine icra tebligatı yapılmasına ve icra takibine rağmen borcunu ödemiyorsa haciz işlemleri başlatılır. Haciz kararı mahkeme yoluyla alınabileceği gibi, ilamsız icra yoluyla da başlatılabilir.
Karşılıksız çek davaları
Ankara borç alacak avukatı ile kambiyo senetlerine yönelik davalar açılabilir. Çek belgesi de kambiyo senetleri arasındadır. Kişinin banka hesabındaki miktara göre çek senedi kullanılabilir. Eğer kişi aldığı hizmet ya da mal karşılığında, vadeli ya da vadesiz çek vermişse ve çeki veren kişinin hesabında, çek miktarını karşılayacak para yoksa bu kişi karşılıksız çek vermiş olur.
Tabi ki burada bilinçli yapılan bir hareketten bahsediyoruz. Yoksa bazı durumlarda kişi hesabında para olmadığını fark edebilir ve bunu öğrendiği andan itibaren borcunu hemen ödeyebilir.
Ama bilinçli olarak karşılıksız çek vermişse, alacaklı olan kişi dava açarak hakkını arayabilir.
Menfi Tespit davaları
Borçlu olduğu iddia edilen kişi, borcunun olmadığını ispat için dava açabilir. Bu davalara menfi tespit davası adı verilir. Bir de borcun iddia edilenden az olması durumunda borçlu olan kişi dava açabilir. Dava açmadan borçlu olduğu iddia edilen kişi borcun tamamını yatırmak zorundadır. Davayı kazandığında ise yatırdığı miktarın tamamını alabilir. Ya da borçlu olduğu miktar düşülür ve geri kalan miktar kendisine ödenir.
İstirdat davaları
Borçlu olduğu iddia edilen kişinin borcu yoksa ve icra takibine zamanında itiraz etmemişse, daha sonradan istirdat davası açabilir. Yani bu dava bir anlamda borca itiraz davasıdır. Bu davanın açılabilmesi için de önce iddia edilen borcun tamamının ödenmesi gerekir. Dava kazanılırsa miktarın tamamı, davayı kazanan kişiye verilir.
Cari hesap alacağının iptali için açılan davalar
Alacaklının alması gereken miktarın teminat altında olmayan kısmı için açılan davadır.
Nafaka borcu ve tazminatı davaları
Mahkemenin kararına rağmen, nafaka borcunu ödemeyen tarafa yönelik olarak açılan davadır.
Tasarrufun iptali davaları
Kötü niyetle yapılan mal kaçırmaya yönelik açılan davalardır. Alacaklı olan kişinin alacağını alamaması için borçlu olan kişinin üçüncü bir kişiyle anlaşarak mallarını devretmesidir. Bu durumda tasarrufun iptali davası açılabilir.
İstihkak Davaları
Bazı durumlarda haciz işlemi yapılan borçluyla bağlantısı olan 3. Kişilere de haciz işlemi yapılmaktadır. 3. Kişiler haciz ayrımının yapılması için dava açabilirler. Yani haciz işleminin kendilerini ilgilendirmediğini ispat etmiş olurlar.
Ankara’da Borç Alacak Avukatı Hizmetini Genç Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Ankara hukuk bürosu olarak, öncelikle borçlu ve alacaklı olan tarafları bir araya getiririz. Yeni çıkan yasaya göre, birçok konuda açmadan önce zorunlu arabuluculuk hizmeti alınması gerekir.
Müvekkillerimiz adına icra işlemlerini başlatırız. Öncelikle mal tespiti yaparız. Çünkü icraya konu olan borcun tamamının karşılanabilmesi için borçlu olan kişinin malvarlıklarının tespit edilebilmesi gerekir.
İcra müdürlüklerine başvuruda bulunarak, icra sürecini başlatırız. Eğer borçlu borcunu ödememeye devam ederse, haciz işlemi uygularız.
Müvekkilimiz adına borçlu olan tarafa tebligat göndeririz. Borçlu olduğu iddia edilen müvekkillerimizin borçlarına itiraz ederiz.
İcra işlemlerinin durdurulması için icra müdürlüklerine başvuruda bulunuruz.
Rehin ve ipotek altına alınan malların paraya çevrilmesi işlemlerini hallederiz. Finansal kiralama ve kredi sözleşmelerinden kaynaklanan alacakların takibini gerçekleştiririz.
Kötü niyetle açılan icra davalarına itiraz ederiz. Böylece müvekkillerimizin haklarını korumuş oluruz.
Borç Alacak Avukatı ile Borç Alacak Davası Nasıl Açılır?
Ankara avukat aracılığıyla, alacak davaları ilgili mahkemeye dilekçe ile başvurarak açılabilir. Avukatı ayrıca mahkemelerin verdiği karara istinaden, tazminat davası da açabilir. Mesela maddi ve manevi tazminat davaları ve nafaka borcundan kaynaklanan davalar gibi.
Yukarıda belirtilen davalar sonucunda borçlu olan ve borcunu ödemeyen kişilere icra işlemi başlatır. İcra takibi sonucunda kişi ya da kişiler hala borcunu ödememişse haciz işlemlerini başlatır.
Ankara borç alacak avukatı icra işlemleri için icra müdürlüklerine dilekçe ile başvuruda bulunur. İcra sürecini yakından takip ederek, kişi ya da kişilerin borçlarını ödeyip ödemediğini kontrol eder.
Borç Alacak Davaları Ne Kadar Sürer?
İşi alacakları ile ilgili davalar, ortalama olarak 7-9 ay sürelerde tamamlanır. Tüketici mahkemelerine yapılan başvuruların sonuçlanma süresi biraz daha fazla olabilir. Asliye hukuk mahkemesine açılan davaların tamamlanma süresi ortalama olarak 1 yıldır.
Borç Alacak Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Ankara borç alacak avukatı olarak, aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sunmaktayız:
- Borçlu ve alacaklı tarafları bir araya getirerek, arabuluculuk hizmeti veririz.
- Müvekkillerimize icra ve haciz konularında danışmanlık hizmeti sağlarız. Ayrıca borç ve alacak davaları hakkında müvekkillerimizi bilgilendiririz.
- Borçların icra yoluyla tahsil edilememesi durumunda haciz işlemlerini başlatırız.
- İlamsız icra sürecini başlatarak takibini gerçekleştiririz.
- Çocuk teslimi icra sürecini başlatırız.
- Nafaka borcunun ödenmesi için icra sürecini başlatırız ve takibini gerçekleştiririz.
- İtirazın iptali davalarına bakarız.
- İtirazın kaldırılması davalarına bakarız.
- Borca, imzaya ve takibe itiraz işlemlerini gerçekleştiririz.
- Her türlü alacağın tahsilini gerçekleştirmek adına müvekkillerimize yardımcı oluruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Borç alacak avukatı ücretleri ne kadar?
Danışmanlık ve vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgileri, bizleri arayarak öğrenebilirsiniz.
Ankara’da borç alacak avukatını nasıl bulabilirim?
Borç ve alacak konularında deneyimli avukatlarımızla hizmetinizdeyiz.
Borç alacak avukatı ne yapar?
İcra işlemlerini başlatır. Haciz işlemlerini başlatarak takibini gerçekleştirir. Her türlü alacak davasını açarak, müvekkilinin haklarını korumaya çalışır.
Borç alacak davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Asliye hukuk mahkemeleri, sulh hukuk mahkemeleri ve tarafların ikamet ettiği yerleşim yeri mahkemeleri görevli ve yetkilidir.