Ankara vergi avukatı

Vergi Avukatı Ankara

3475 sayılı Vergi Usul Kanunu, 799 sayılı Damga Vergisi Kanunu, 1009 sayılı Gider Vergileri Kanunu ve diğer ilgili kanunlar, vergi hukukunun temellerini oluşturur. Ankara vergi avukatı ise bu kanunlara dayanarak müvekkillerine yardımcı olur ve müvekkillerinin haklarını savunur. 

Vergi Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Ankara vergi avukatı, ilgili vergi kanunları konusunda uzman ve vergi davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Mesleği, uzmanlığı ve deneyimi gereği Ankara vergi avukatı aşağıdaki davalarla ve vergi hukuku ile ilgili konularla ilgilenir. 

Gümrük Vergilerine İtiraz ve Gümrük Vergilerini İptal Davası

Gümrük kanunu madde 242 gereği mükellefler gümrük davası açmadan önce idarelere itiraz etmek zorundadır. 4458 sayılı gümrük kanununda yer alan itiraz prosedürü tamamlandıktan sonra dava açılabilir. Eğer itiraz sürecinden herhangi bir sonuç alınamazsa, dava açma yoluna gidilebilir. 

Kendisine gümrük cezası kesilen mükellefler, Gümrük Kanunu madde 242/1 gereği, cezanın kendilerine tebliğ edilmesinden 15 gün içerisinde bir üst makama itiraz etmelidir. Eğer bir üst makamdan sonuç alınmazsa yine onun bir üstü olan makama itiraz etmelidir. Mesela gümrük müdürlüğüne yapılan itiraz sonuçsuz kalmışsa, gümrük baş müdürlüğüne itiraz edilir. 30 gün içerisinde başvuru yapılan makam tarafından itiraz süreci karara bağlanır. Eğer mükellef kararın haksız olduğunu düşünüyorsa, 30 gün içerisinde yargı yoluna başvurmalıdır. 

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz Davaları

Vergi Usul Kanununa aykırı olarak düzenlenen hatalı ihbarnamelere karşı, mükellefler dava açabilirler. Uygulamada 3 farklı türde itiraz ya da iptal davası söz konusudur. 

Doğrudan İptal Davası Açma

İhbarnamenin mükellefe ulaşmasından hemen sonra, 30 gün içerisinde dava açılabilir. İtiraz ve iptal davaları başvuruları, vergi mahkemelerine yapılır. 

İdari İtirazdan Sonra İptal Davası Açma

Vergi daireleri tarafından yapılan hataların zamanaşımı süresi 5 yıldır. Yani mükellef, vergi idaresi tarafından yapılan hatayı gördüğünde, 5 yıl içerisinde bu hataya itiraz edebilir. 

Uzlaşma Başvurusundan Sonra Açılan İptal Davası 

Mükellef kendisine iletilen ceza ihbarnamesinden sonra 30 gün içerisinde vergi dairesi müdürlüğüne başvuruda bulunarak uzlaşmak istediğini söyleyebilir. Eğer vergi idaresi ile mükellef arasında uzlaşma sağlanamazsa iptal davası açma yoluna gidilebilir. 

Genel ve Özel Usulsüzlük Cezasına Karşı İtiraz ve İptal Davaları

Vergi Usul kanunu madde 351’e göre vergi usulsüzlüğü iki kısımda ele alınır. Genel usulsüzlükler, birinci ve ikinci derece olmak üzere iki kısımda incelenir. Mesela tutulması zorunlu olan defterlerden birisinin mükellef tarafından tutulmamış olması birinci dereceden genel usulsüzlük olayına girer. Veraset ve intikal beyannamesinin zamanında verilmemesi ise ikinci derece genel usulsüzlük olarak değerlendirilir. 

Vergi Usul Kanunu 353 ve 355. Maddeleri arasında, özel usulsüzlük halleri düzenlenmiş ve detaylandırılmıştır. Fatura ya da serbest meslek makbuzunun düzenlenmemesi ya da hizmet sağlanan kişiye verilmemesi, özel usulsüzlük hallerine örnektir. 

Mükellef vergi dairesi tarafından, özel ya da genel usulsüzlük cezası ile cezalandırılmışsa, indirim talep edebilir. Cezanın tebliğ tarihinden sonra 30 gün içinde vergi dairesine başvurmalı ve cezayı vadesinde ödeyeceğini bildirmelidir. 6183 sayılı kanunda belirtilen türden teminat da gösterebilir. Vergi Usul Kanununa göre mükellefin bu şekilde davranırsa cezası yarı oranında indirilir. 

Ya da mükellef vergi dairesi ile uzlaşmak isteyebilir. Eğer uzlaşma olursa ve mükellef kendisine uygulanan cezanın %75’ini öderse, geriye kalan %25’lik kısma indirim uygulanır. 

Eğer vergi dairesi ile mükellef uzlaşamazsa mükellef:  

  • Doğrudan iptal davası açma,
  • İdari itirazdan sonra iptal davası açma ve 
  • Uzlaşma sonrası iptal davası açma

Yoluna gidebilir.

Vergi usul kanunu 353 ve 355. Maddelerinde ayrıca özel usulsüzlük halleri: 

“1. (Değişik: 21/3/2018-7103/12 md.) Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun 227, 231 ve 234 üncü maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 240 (2.200) Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.(2)

Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 120.000 (1.100.000) Türk lirasını geçemez.

2. (Değişik: 21/3/2018-7103/12 md.) Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu 

getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin, gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin veya elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlendiğinin tespiti ya da bu belgelerin bu Kanunun 227 nci maddesine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde, her bir belge için 240 (2.200) Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilir.

Ancak, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 12.000 (110.000) Türk lirasını, bir takvim yılı içinde ise 120.000 (1.100.000) Türk lirasını geçemez.”

olarak ifade edilmiştir.

Vergi usul kanunu madde 355’te ise özel usulsüzlük halleri: 

“Damga Vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kâğıtları, vergi ve cezası tahsil edilmeden tasdik eden veya örneklerini çıkarıp veren noterler adına her kâğıt için tahsil edilmeyen Damga Vergisi üzerinden maktu vergilerde % 50, nispî vergilerde % 10 oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, bu madde kapsamında kesilecek özel usulsüzlük cezaları her bir kâğıt için 1 (9 TL.) Yeni Türk Lirasından az olamaz.

Bilgi vermekten çekinenler ile 107/A, mükerrer 242, 256, 257, mükerrer 257 nci madde ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi hükmüne uymayanlar için ceza:(1)(2)(3)(4)(5)

Mükerrer Madde 355 – (Ek: 30/12/1980-2365/80 md; Değişik: 22/7/1998-4369/13 md.)

Bu Kanunun 86,148,149,150, mükerrer 242, 256 ve 257 nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257 nci maddesi ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil);(3)(5)

1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.000 (7.500 TL)Türk Lirası, 2. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basıt usulde tespit edilenler hakkında 500 (3.700 TL) Türk Lirası,

3. Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 250 (1.900 TL) Türk Lirası, Özel usulsüzlük cezası kesilir. (Ek cümle: 21/3/2018-7103/13 md.) Bu Kanunun 107/A maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlardan, bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alanlara 1.000 (4.400) Türk lirası, (2) numaralı bendinde yer alanlara 500 (2.200) Türk lirası, (3) numaralı bendinde yer alanlara 250 (1.180) Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilir. (Ek cümle:1/7/2022-7417/28 md.) Mükerrer 257 nci maddenin birinci fıkrasının (7) numaralı bendi ile getirilen zorunluluklara uymayanlara, (1) ve (2) numaralı bentlerde yer alan özel usulsüzlük cezasının 5 katı, (3) numaralı bentte yer alan özel usulsüzlük cezasının 2 katı uygulanır. (Ek cümle:29/4/2021-7318/3 md.) Mükerrer 257 nci maddenin birinci fıkrasının (8) ve (10) numaralı bentleri uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlara, (1) numaralı bentte yer alan tutarın 10 katından az ve 1 milyon (2.800.000) Türk lirasından fazla olmamak üzere, bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3’ü tutarında özel usulsüzlük cezası kesilir. (6) (Ek cümle:1/7/2022-7417/28 md.) Mükerrer 257 nci maddenin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi ile getirilen zorunluluklara uymayanlara (1) numaralı bentte yer alan özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanır.”

Olarak anlatılmış ve bu usulsüzlüğe karşı verilecek ceza net bir şekilde ortaya koyulmuştur. 

Yukarıdaki kanun maddelerinde anlatılan usulsüzlük durumlarında vergi dairesine başvurularak uzlaşma yoluna varılabilir. Ya da ilgili vergi dairesine itirazda bulunulabilir. 

Vergi mükellefleri 6183 sayılı kanunda belirtilen türde teminat gösterebilir ve vergi dairesine cezayı ödeyeceğine dair yazılı olarak taahhütte bulunabilir. Bu şekilde bir başvuru sonucunda vergi dairesi cezayı yarı oranında indirir. 

Mükellef ceza tebligatını aldıktan sonra vergi dairesine başvuruda bulunursa ve vergi dairesiyle uzlaşma sağlarsa kendisine verilen ceza %75 oranında indirilir.

Yürütmenin Durdurulması Davaları

Vergi dairesi tarafından verilen cezaların ödenmemesi durumunda, idari işlem başlatılır. Bu durumda mükellef yürütmenin durdurulması davası açabilir. Dava açtığı andan itibaren tüm idari işlemler, mahkeme sonuçlanıncaya kadar askıya alınır. 

Vergi mükellefi kendisine karşı yürütülen idari işlemlere karşı: 

  • İlk derece mahkemesine (İdare mahkemesi),
  • Vergi mahkemesine,
  • Bölge idare mahkemesine (İstinaf Mahkemesi) ve
  • Danıştay kurumuna (Temyiz mahkemesi)
  • Yukarıda sayılan mahkemelere başvurabilir. 

Vergi Ziyaı Cezası Davaları

Mükellefin ya da vergi ödemekle sorumlu olan kişilerin vergi ödevlerini zamanında yerine getirmemesi durumu, vergi ziyaı olarak adlandırılır. VUK madde 341’e göre vergi ziyaı suçu, idari para cezası ya da yaptırım şeklinde uygulanır.

Eğer mükellef idare tarafından yanlış işlem yapıldığını düşünüyorsa; doğrudan iptal davası, idari itiraz sonucunda iptal davası ve uzlaşma sonrasında iptal davası açma hakkına sahiptir. 

Ankara Vergi Avukatı Tavsiye

Genel olarak toplumumuzdaki insanlar avukat aradıklarında, çevrelerindeki insanlara danışırlar. Oysa ki bu yöntem güvenli değildir. Çünkü daha önceden avukat hizmeti almış olan kişilerin durumu ile avukata ihtiyacı olan kişinin durumu farklı olabilir. 

Her dava kendi içerisinde değerlendirilir. Bu yüzden alanında uzman ve vergi davaları konusunda deneyimli olan bir avukattan hizmet almak yararlı olacaktır. 

Ankara Vergi Hukuku Hizmeti

Vergi ziyaı davaları, vergi idarelerine karşı açılan davalar ve vergi mükelleflerinin vergi daireleri ile ilgili sorunlarına yönelik açılan davalar da dahil olmak üzere, tüm vergi davalarını açıyor ve müdahil oluyoruz. 

Ankara vergi avukatı olarak, müvekkillerimiz adına kapsamlı dava dosyası hazırlıyoruz. Dava dilekçesini hazırlayarak, ilgili mahkemelere başvuruda bulunuyoruz.

Ankara Vergi Avukatı Ücretleri

2023 yılında barolar birliği tarafından belirlenen avukatlık ücretleri tarifesine göre, vergi avukatı ücretleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Avukatlık bürosunda sözlü danışma ilk 1 saate kadar 1.200 TL
  • Takip eden her saat için 700 TL
  • Çağrı üzere avukatın müvekkilin yanına gitmesi ve sözlü danışma hizmeti vermesi 1 saate kadar 2.500 TL
  • Takip eden her saat için 1.300 TL
  • İdare ve vergi mahkemelerindeki davalar için 6.000 TL, duruşmasız ise 5.500 TL, duruşmalı ise 11.000 TL

Sıraladığımız bu ücretler taban ücretlerdir. Avukatların bu ücretleri artırmaya yetkileri vardır.

Vergi davaları ile ilgili vekalet ve iş takip ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz. 

Ankara Vergi Davaları Masrafları

Vergi mahkemelerine açılan davalarda söz konusu olan masraflar, aşağıda sıralanmıştır: 

  • Başvurma harcı 179,90 TL
  • Danıştay kurumuna başvurma harcı 375,10 TL
  • Danıştay’a temyiz başvurularında 783,80 TL
  • İstinaf başvurularında 521,40 TL
  • Vergi mahkemesi ve bölge idare mahkemesi kararlarında alınan maktu harç 179,90 TL
  • Danıştay kararlarında maktu harç 375,10 TL
  • Suret harçları 6,20 TL

Ankara Vergi Avukatının Vergi Davalarına Etkileri

Özellikle vergi davalarında yüksek vergi cezalarının iptal edilmesi söz konusudur. Eğer alanında uzman olmayan bir avukat vasıtasıyla dava kaybedilirse, haklı durumdayken yüksek oranlarda ceza ödenmesi söz konusu olabilir. 

Vergi kanunları ve davaları kapsamlı olduğundan dolayı, yalnızca bu davalarda uzmanlaşmış Ankara vergi avukatı hizmeti almak yararlı olacaktır.

Vergi Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Vergi mahkemeleri ilk derece mahkemeleridir. Bölge idare mahkemesi (istinaf mahkemesi) ve Danıştay (temyiz mahkemesi) ikinci derece mahkemelerdir ve vergi davalarına bakmakla görevli ve yetkilidirler.

Ankara’da Vergi Avukatı Hizmetini Genç Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Ankara hukuk bürosu olarak, vergi dairelerine karşı gerçek ve tüzel kişilerin savunmasını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca müvekkillerimiz adına; uzlaşma, itiraz ve dava süreçlerini yönetiyoruz. 

Bizlere başvuruda bulunan mükelleflerimizin öncelikle durumlarını inceliyoruz. Yani vergi daireleri ile ne gibi bir problem yaşadıklarını tespit ediyoruz. Daha sonra ilgili kanunlar nezdinde yapmamız gereken işlemleri belirliyoruz. 

Tarafların uzlaşabilmeleri adına, arabuluculuk hizmeti sağlıyoruz. Müvekkillerimize vergi hukuku konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz. 

Vergi hukukuna göre, vergi cezalarında ortadan kaldıracak durumları inceleyerek, müvekkillerimizin ceza ödemesinin önüne geçebiliyoruz. 

Vergi Avukatı ile Vergi Davası Nasıl Açılır?

Ankara avukat, vergi mükellefinin kendisine başvurmasından sonra, sorunun ne olduğunu inceler. Eğer dava açmayı gerektiren haller varsa, 30 gün içerisinde vergi mahkemesinin kalemine dilekçe ile başvuruda bulunur. Dilekçe içeriğinde, neden dava açıldığı, dava ile ilgili belgeler yer alır. Dilekçe ekinde ise anlaşmazlığa konu olan olayla ilgili delil niteliğinde olan belgeler yer alır. 

Dosya mahkeme başkanlığına ulaşır. Mahkeme dosyayı incelemeye başlar. 

Vergi Davaları Ne Kadar Sürer?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. Maddesinin 5. Fıkrasında vergi davaları süreleri şu şekilde belirtilmiştir: 

“Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde dosyalar, bu kanun ve diğer kanunlarda belirtilen öncelik veya ivedilik durumları ile Danıştay için Başkanlar Kurulunca; diğer mahkemelerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca konu itibariyle tespit edilip Resmi Gazetede ilan edilecek öncelikli işler göz önünde bulundurulmak suretiyle geliş tarihlerine göre incelenir ve tekemmül ettikleri sıra dahilinde bir karara bağlanır. Bunların dışında kalan dosyalar ise tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.”

Eğer dava dosyaları, HSK tarafından sıralanırsa dava süreci uzayabilir ya da kısalabilir. 

Ayrıca dava süreleri ile ilgili tekemmül kavramı söz konusudur. Bu kavrama göre Ankara vergi avukatı dava dilekçesini hazırlar ve mahkeme kalemine sunar. Mahkeme kalemi hemen akabinde dilekçeye cevap verir. Bu durumda Ankara vergi avukatı ikinci bir cevap dilekçesi hazırlar. 

Vergi Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Ankara vergi avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sunuyoruz: 

  • Müvekkillerimiz adına itiraz süreçlerini başlatıyoruz. 
  • Vergi daireleri ile mükellefleri bir araya getiriyoruz ve uzlaşmalarına çalışıyoruz. 
  • Müvekkilimiz adına dava dilekçesi hazırlıyoruz. 
  • İptal ve tam yargı davalarını açarak müdahil oluyoruz. 
  • Vergilendirme hatalarının düzeltilmesini sağlıyoruz. 
  • Sahte fatura düzenleme ya da kullanma suçlarıyla ilgili ceza davalarını takip ediyoruz. 
  • Vergi cezalarından dolayı yapılan icra ve haciz işlemlerine itiraz ediyoruz. 
  • Vergi tarhı ya da cezalarına karşı iptal davaları açıyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Vergi Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Vergi davaları ve danışmanlık hizmetleriyle ilgili vekalet ücretleri hakkında bilgi almak için bizleri hemen arayın. 

Ankara’da Vergi Avukatını Nasıl Bulabilirim?

İletişim kanallarımızdan bizlere ulaşarak, avukatlık hizmetini alabilirsiniz. 

Vergi Avukatı Ne Yapar?

Vergiyle ilgili davaları açar. Vergi cezalarıyla ilgili davalarla ilgilenir. Müvekkillerine danışmanlık hizmeti sağlar. Ayrıca arabuluculuk hizmeti verir. 

Vergi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Vergi davalarının görülmesinde yetkili ve görevli mahkeme, vergi mahkemeleridir.

Yorum Yap