Ankara gayrimenkul avukatı

Gayrimenkul Avukatı Ankara

1319 sayılı Emlak vergisi kanunu, 6098 sayılı Borçlar kanunu ve 634 sayılı Kat mülkiyeti kanunu, gayrimenkul hukukunun temel dayanağı olan kanunlardır. Ankara gayrimenkul avukatı ilgili kanunlar ışığında müvekkillerinin haklarını korumasına yardımcı olur. 

Gayrimenkul Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Ankara gayrimenkul avukatı, gayrimenkulle ilgili olan yasalarda uzman ve gayrimenkul davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Ankara gayrimenkul avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki gayrimenkul davalarıyla ilgilenir. 

Tapu İptal Davaları

Tapu hukukuna aykırı olarak düzenlenen tapu senetlerinin iptali için açılan davalardır. Bu tür davalar, tapu maliki olarak görünen kişiye karşı açılır. Yani aslında bu kişi tapu senedindeki taşınmazın gerçek sahibi değildir. Yalnızca hile yoluyla yani evrakta sahtecilik yaparak, taşınmazın sahibi olmuştur. 

Ankara gayrimenkul avukatı yardımıyla bu tür davaları açarak, hakkınızı koruyabilirsiniz.

Eğer tapunun maliki ölmüşse, dava doğrudan mirasçılara yönelir. Kural gereği davayı açacak olan kimse, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesine dava açmalıdır. 

Ortaklığın Giderilmesi Davası

İzale-i şüyu davası olarak da bilinir. Taşınır ya da taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hakkı vardır. Ancak kişiler bu malların paylaşımında anlaşamazlar. Yasal olarak malın parçasına sahiplerdir ancak her bir hisse sahibi hissesini farklı olarak değerlendirmek ister. Ortaklığın giderilmesi davalarında genelde taşınır ya da taşınmaz mal üzerindeki bedelle ilgili uyuşmazlık söz konusudur. 

Ortaklardan birisi dava açma hakkına sahiptir. Dava açıldığında ise duruma mahkeme el koyar ve taşınmazın paylaştırılmasını sağlar. 

Mahkeme taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde bir bedel belirler ve her pay sahibine bu bedel ortak olarak dağıtılır. Bu durumda mahkeme bilirkişi ya da ekspertiz raporuna göre taksimatı gerçekleştirir. 

Mağdur olmamak ve hak kaybına uğramamak adına Ankara gayrimenkul avukatı yardımıyla bu tür davaları açmanız yararlı olacaktır. 

Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi Davaları

Bu tür sözleşmeler, sonradan yapılacak olan asıl sözleşmenin garantisi gibidirler. Yani yapılacak olan asıl sözleşme, söz konusu taşınmazın satış şartlarını içerir. Taşınmaz vaadi satış sözleşmesi ise bu şartları her iki tarafında önceden kabul ettiğini gösterir. 

Taşınmaz vaadi sözleşmelerinin hukuka aykırı düzenlenmesi durumunda, iki taraf arasında uyuşmazlık meydana gelebilir. Bu durumda her iki taraf da dava açma hakkına sahiptir. 

Kamulaştırmanın İptali Davaları

Eski deyimle istimlak etme ve yeni tabiriyle kamulaştırma, devlet kurumlarının, kamunun yararına bir iş yapacakları zaman bireylerin taşınmazlarına el koymasını ifade eder. Daha doğrusu kişi ya da kişilerin rızası olmadan taşınmazları satın alınır. 

Kamulaştırmada iki farklı sorun mevcuttur. 

Sorunlardan ilki kamulaştırma sonucunda, kamulaştırmayı yapan devlet kurumunun, taşınmazın bedelini eksik ödemesidir. Bu durumda taşınmazın sahibi dava açarak, gerçek bedeli almaya hak kazanabilir. 

İkinci sorun da taşınmazın sahibinin taşınmazını kamu kurumuna vermek istememesidir. Bu durumda Ankara gayrimenkul avukatı yardımıyla kamulaştırmanın iptali davası açar ve kazandığı takdirde kamulaştırma işlemi sona ermiş olur.

Muhdesatın Aidiyeti Davası

Muhdesat kavramı, bir taşınmazın üzerinde bulunan; ağaç, bina ve diğer tesisleri ifade eder. Taşınmazını başka birisine satan kişi, arsa üzerinde bulunan değerlerin kendisine bırakılmasını isteyebilir. Bu isteği taşınmazı satın alan tarafından kabul edilmezse dava açabilir. 

Önalım Hakkı Davası

Taşınmazın sahiplerinden birisinin kendi hakkını, daha doğrusu kendi payını 3. Bir kişiye satması durumunda, diğer hak sahipleri öncelik kazanmış olur. Yani diğer hak sahipleri taşınmaz üzerindeki payı satan kişiye, “Kendi payını bir başka birisine değil, önce bize satmalısın” demektedir. Eğer payını satmak isteyen kişi bu durumu kabul etmezse, diğer hak sahipleri önalım hakkı davası açabilirler.

Kişilerin ön alım hakkına sahip olabilmeleri için daha öncesinde taşınmazın kendilerine satışı sırasında noter huzurunda şerh düşmüş olmaları gerekir. 

Kiracının Tahliyesi Davaları

Kiracının apartmandaki diğer sakinleri rahatsız etmesi, kira bedelini zamanında ödememesi ya da bunu alışkanlık hale getirmesi, konuta zarar vermesi gibi nedenlerden dolayı ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir. 

Eğer kiracı ev sahibinin uyarısına rağmen konutu tahliye etmemişse, ev sahibi Ankara gayrimenkul avukatı yardımıyla tahliye davası açabilir.

Kadastro İşleminden Sonra Verilen Tapunun İptali Davası

Yerel yönetimlerin, hizmet verdikleri şehirlere yönelik hazırladıkları oturum planlarına kadastro işlemi adı verilir. Bu işlemde bazı hatalar yapılabilir. Mesela taşınmaz sahiplerinin sınırları yanlış bir şekilde belirlenebilir. 

Ayrıca taşınmazın; yerlerinin, sınırlarının ve değerlerinin yanlış belirlenmesi gerçekleşebilir. 

Bu durumda bir mağduriyet söz konusudur. Mağdur olan kişi ya da kişiler, Ankara gayrimenkul avukatı yardımıyla tapunun iptali davası açabilirler.

Mirasa İlişkin Tapu İptal Davaları

Taşınmazın sahibi öldükten sonra yasaya göre birinci dereceden akrabalar ve diğer öncelik derecesine sahip olan kişiler, ölen kişinin taşınmaz malları üzerinde hak sahibi olurlar.  

Muris muvazaası (mirastan mal kaçırma), mirasçının saklı olan payına tecavüz ya da vasiyetnamenin çeşitli nedenlerden dolayı hukuken geçersiz olması sebeplerinden dolayı, tapu iptal davaları açılabilir. 

Ankara Gayrimenkul Hukuku Hizmeti

Muhdesatın aidiyeti, ön alım davaları, kiracı tahliye davaları, mirasa ilişkin tapu iptali davaları ve daha birçok gayrimenkul hukukuna yönelik olan davalarda her zaman yanınızdayız. 

Danışmanlık hizmetleri, dava süreçlerinin takip edilmesi, ilgili mahkemelerde dava açılması ve daha fazlasını gerçekleştiriyoruz. 

İlk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz ederek, temyiz ve istinaf süreçlerini başlatıyoruz. 

Kapsamlı dava dosyası hazırlayarak, müvekkillerimizin davalarını yakından takip ediyoruz.

Ankara Gayrimenkul Avukatı Ücretleri

2023 yılı ücret tarifesine göre aşağıdaki bazı davalarda güncel olan avukatlık ücretleri sıralanmıştır: 

  • Ecrimisil davalarında 30 bin TL
  • Ön alım davalarında 40.050 TL
  • Tapu iptali ve tescil davalarında 40.000 TL
  • İntifa hakkı davalarında 37 bin TL
  • Bedel artırımı davalarında 35 bin TL

Yukarıdaki ücretlerin dışında, gayrimenkul hukuku ile ilgili davalardaki vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz. 

Ankara Gayrimenkul Davaları Masrafları

Taşınmazın değeri üzerinden dava masrafları belirlenir. Taşınmazın değeri ne kadar yüksek olursa, yatırılacak harç miktarı da o denli yüksek olacaktır. Mesela ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme masrafları ortalama olarak 6 bin TL’den başlar. 

Davanın türüne, bilirkişi ücretlerine, tanıklara ödenecek ücretlere, posta ve evrak giderlerine göre de değişiklik gösterir.

Ankara Gayrimenkul Avukatının Gayrimenkul Davalarına Etkileri

İyi bir avukatla kazanamayacağınız dava yoktur. Avukatın uzmanlık alanı olan davalarda deneyimli olması da gerekir. Deneyimli ve ilgili kanunlar konusunda uzman bir avukat size zaman ve para kazandıracaktır. 

Aksi halde mevzuatların ve usullerin içerisinde kaybolabilir, kazanacağınız davayı kaybedebilirsiniz. 

Gayrimenkul Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Taşınmazın bulunduğu yer mahkemeleri yetkili ve görevlidir. Eğer kat mülkiyeti ile ilgili anlaşmazlıklar söz konusuysa davalar, Sulh hukuk mahkemelerine görülecektir. Taşınmazlar devlet mülkünde ise asliye hukuk mahkemeleri davayı yürütmekle görevli ve yetkilidirler.  

Ankara’da Gayrimenkul Avukatı Hizmetini Genç Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Ankara hukuk bürosu olarak, müvekkillerimize arabuluculuk hizmeti veriyoruz. Tarafların anlaşabilmeleri adına tarafları bir araya getiriyoruz. Eğer kişiler arabuluculuk hizmeti sonunda anlaşamazlarsa dava açma yoluna gidiyoruz. 

Tapu tescil ve iptal davalarını, müvekkillerimiz adına açıyoruz. Bu işlem için müvekkillerimizden noter onaylı vekaletname alıyoruz. Daha sonra ilgili mahkemelere dava dilekçesi hazırlıyoruz ve dava süreçlerini sonuna kadar takip ediyoruz.

Kamulaştırma sonucu mağdur olan müvekkillerimize hukuki danışmanlık desteği sağlıyoruz. Ayrıca onlar adına dava açarak süreci sonuna kadar takip ediyoruz. 

Kira ve konut satışı anlaşmazlıklarında müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. 

Gayrimenkul Avukatı ile Gayrimenkul Hukuku Davası Nasıl Açılır?

Ankara avukat, öncelikle müvekkilleri adına asliye hukuk bürolarının katipliklerine dava dilekçesi verir. Dava dilekçesinde konuyla ilgili deliller bulunur. Dava dilekçesinin içeriğinde ise dava açmanın gerekçeleri ve davada yer alacak olan kişilerin kişisel bilgileri yer alır. 

Avukat, açılacak olan davanın türüne göre bilirkişi talebinde bulunabilir. Genellikle gayrimenkul değerlerinin tespitinde ya da bu tür taşınmazların durumunun net bir şekilde tespit edilmesinde bilirkişi yardımı şarttır. 

Dava açmadan önce avukat müvekkilinden gerekli olan bilgi ve belgeleri alır. Daha sonra dava açarak dava sürecini başlatmış olur. 

Gayrimenkul Davaları Ne Kadar Sürer?

Bu tür davalar ortalama olarak 300 gün kadar sürer. Ecrimisil davaları ortalama olarak 330 gün kadar sürebilir. Dava süreleri çeşitli faktörlere göre uzayabilir ya da kısa sürebilirler. 

Ankara Gayrimenkul Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Taşınmazlarınızın alım satımında sorun yaşamamak adına bizlerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca kiracı tahliyesi konularında da sizlere yardımcı oluyoruz. 

Kamu kurumlarıyla kamulaştırma konusunda sorun yaşıyorsanız, uzman ve deneyimli avukat personelimizden yardım alabilirsiniz. 

Yabancı bir ülkenin vatandaşıysanız ve ülkemizden mülk almak istiyorsanız ve bu konuda sorun yaşıyorsanız, bizlere başvurarak yardım alabilirsiniz. 

Gayrimenkul hukuku ile ilgili her konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Gayrimenkul avukatı ücretleri ne kadar?

Taşınmaz davaları ve danışmanlık hizmetlerine ait olan vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgilere, bizleri arayarak ulaşabilirsiniz. 

Ankara’da gayrimenkul avukatını nasıl bulabilirim?

Uzun yıllara dayanan tecrübeleriyle gayrimenkul avukatlarımız sizlere yardımcı olacaktır.

Gayrimenkul avukatı ne yapar?

Gayrimenkul hukuku ile ilgili danışmanlık hizmeti verir. Taşınmazlarla ilgili yaşanan sorunların giderilmesi adına gerekli olan davaları açar. Tapu iptali ve tescili konularında müvekkillerine yardımcı olur. 

Gayrimenkul davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Taşınmazın bulunduğu yer mahkemeleri yetkili ve görevlidir. Eğer kat mülkiyeti ile ilgili anlaşmazlıklar söz konusuysa davalar, Sulh hukuk mahkemelerine görülecektir. Taşınmazlar devlet mülkünde ise asliye hukuk mahkemeleri davayı yürütmekle görevli ve yetkilidirler.  

Yorum Yap