Ankara kamu idari avukatı

Kamu İdari Avukatı

577 sayılı idari yargılama usulü, anayasa, tüzükler yönetmelikler, idare hukukunun dayanaklarını oluşturan kanunlardır. Ankara kamu idari avukatı ise bu kanunlara göre hareken ederek, müvekkillerinin savunmasını gerçekleştirir. 

Kamu İdari Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

İdare hukukunda uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış, hukuk fakültesi mezunu kişiye Ankara kamu idari avukatı adı verilir. 

Ankara kamu idari avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği, aşağıdaki davalarla ilgilenir.

İptal Davaları

Kamu idarelerinin yaptığı işlemlerden dolayı mağdur olan kişilerin açtığı davalardır. İdarenin yaptığı işlemler; yetki, şekil, sebep ve konu bakımından hukuka aykırı olabilir. 

Tam Yargı Davaları

İdarenin eylemlerinden dolayı kişisel hakları ihlal edilen kişiler tarafından açılan davalardır. Ankara kamu idari avukatı olarak bu tür davalarda sizlere yardımcı oluyoruz.

İdari Sözleşmelerden Dolayı Açılan Davalar

Kamu hizmetlerinin gerçekleşmesi için özel sektör firmaları ile yapılan sözleşmelerden kaynaklı uyuşmazlıklar, dava açma yoluyla giderilebilirler. Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve bununla ilgili sözleşmelerden doğan anlaşmazlıklar, bu tür dava açmaya engeldir.

2577 sayılı kanunun 2/1 maddesi, idari dava türlerini şu şekilde sıralamaktadır: 

“Madde 2 – 1. (Değişik: 10/6/1994-4001/1 md.) İdari dava türleri şunlardır:

a) (İptal: Anayasa Mahkemesinin 21/9/1995 tarihli ve E:1995/27, K:1995/47 sayılı kararı ile; Yeniden Düzenleme: 8/6/2000-4577/5 md.) İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan iptal davaları,

b) İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları,

c) (Değişik: 18/12/1999-4492/6 md.) Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalar.

2. İdari yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır. İdari mahkemeler; yerindelik denetimi yapamazlar, yürütme görevinin kanunlarda ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler.”

Ankara kamu idari avukatı ayrıca aşağıdaki davalara da bakar:

  • Farklı nedenlerden dolayı meydana gelen ve idarenin tazminat ödemesini gerektiren durumlarla ilgili davalar,
  • Hukuka aykırı idari işlemlerini iptali davaları,
  • İdari para cezalarına itiraz etme ya da iptal ettirme davaları,
  • Kamulaştırmadan kaynaklanan davalar,
  • Devlet memurları ile ilgili davalar,
  • Öğrencilerle ilgili davalar. 

Ankara’da Kamu İdari Avukatı Hizmetini Genç Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Ankara hukuk bürosu olarak, kamu kurumlarının vermiş olduğu hukuksuz kararlarla ilgili dava açıyoruz. Dava dilekçesi hazırlayarak, müvekkilimiz adına ilgili mahkemelerin bürolarına teslim ediyoruz. Ayrıca dava dilekçesinde, mahkemenin talep edeceği belgelere yer veriyoruz. 

Kamu idarelerinin haksız yere verdiği idari para cezalarının iptalini sağlıyoruz. Ayrıca kamu kurumlarının verdiği hatalı kararlardan dolayı mağdur olanlara yardımcı oluyoruz. Müvekkillerimiz adına dava açıyor ve dava sürecini sonuna kadar takip ediyoruz. 

Yasalarla belirlenmiş iç yönetmeliğe aykırı davranan kamu personellerine karşı suç duyurusunda bulunuyoruz. 

İç disiplin yönetmeliğinden dolayı haksız yere ceza aldığını düşünen kamu personellerine yardımcı oluyoruz. Eğer haksız yere ceza aldığınızı düşünüyorsanız, Ankara kamu idari avukatı yardımıyla, aleyhinizde verilen kararları dava açarak bozabilirsiniz.

Kamu kurumlarına danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlıyoruz. 

Not tespit davalarının açılmasında, öğrencilere yardım ediyoruz. Ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin not tespit davası açma hakları vardır. Haksız yere notu düşürülen öğrenci öncelikle okul yönetimine başvurur. Buradan sonuç alamazsa dava açma yoluna giderek, hakkını arayabilir. 

Ankara kamu idari avukatı olarak; DSİ, Karayolları, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler tarafından yapılan kamulaştırmalara karşı dava açıyoruz. Kamulaştırma işlemleri, her ne kadar yasal olarak gerçekleştirilse de, kamulaştırmanın yapıldığı taşınmazın sahibi karara itiraz edebilir. Kamulaştırma işlemlerinde yapılan en büyük itiraz, kamulaştırma bedellerine karşıdır. Taşınmazın sahibi, taşınmazına ait bedelin eksik ödendiğini iddia ederek dava açar. 

Bir diğer itiraz da, taşınmazın sahibinin ya da sahiplerinin taşınmazları üzerinde kamulaştırma yapılmasını istememeleridir. Yani bu durumda zorla kamulaştırma işlemine karşı itirazda bulunmuş olurlar. 

Vergi uyuşmazlıklarında müvekkillerimizin haklarını savunuyoruz. Vergi daireleri ile sorun yaşıyorsanız bizlerden yardım alabilirsiniz. 

Karayolları kurumunun hatalarından kaynaklanan trafik kazalarına karşı da tazminat davası açma yoluna gidiyoruz. 

Devlet ihalelerinde yapılan usulsüzlüklerle ilgili müvekkillerimiz adına dava açma yoluna gidiyoruz. Mesela; ihaleye fesat karıştırma, usulsüz ihale yapılması gibi suçlarla ilgili dava açıyoruz ve müvekkillerimizin haklarını koruyoruz. 

Yerel yönetimlerin vermiş olduğu, imar yasasına aykırı hatalı kararlardan dolayı mağdur olanlara yönelik davalar açıyoruz. 

Kamu İdari Avukatı ile Kamu İdari Davası Nasıl Açılır?

Kamu kurumlarının vermiş olduğu kararlardan dolayı mağdur olan kişi ya da kişiler, itirazlarını 30 gün içerisinde sorun yaşadıkları kamu kurumlarına yapmak zorundadırlar. Zamanında yapılan itirazdan herhangi bir sonuç alınamazsa, mahkeme yoluna başvurarak haklarını arayabilirler. 

Bu aşamada Ankara avukat yardımı almaları yararlı olacaktır. Avukat ilgili mahkemeye dava dilekçesi hazırlar ve anlaşmazlık konusuyla ilgili gerekli belgeleri dilekçe ekine koyar. Başvuru yapıldıktan sonra artık dava süreci başlamıştır.

Ankara kamu idari avukatı tarafından vergi mahkemelerine 30 gün içerisinde itiraz edilir. Bu süre, Danıştay ve idare mahkemeleri için 60 gündür. 

İlk aşamada mağdur olan kişi ya da kişiler avukata başvuruda bulunarak, durumu net bir şekilde anlatırlar. Ellerinde konuyla ilgili bilgi ve belge varsa, avukatla paylaşırlar. 

Kamu İdari Davaları Ne Kadar Sürer?

Kamu idaresine ait davalar ortalama olarak 6 ay sürmektedir. Uygulamada her ne kadar bu süre geçerli olsa da, davanın içeriğine ve bazı faktörlere göre süre uzayabilir. 

Kamu İdari Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Ankara kamu idari avukatı olarak, aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlıyoruz: 

  • Kamu idarelerinin hukuka aykırı verdikleri kararlara karşı itiraz ediyoruz. 
  • İdarelerin neden olduğu maddi zararlara karşı tazminat davaları açıyoruz. 
  • İdarenin verdiği idari para cezalarına itiraz ediyoruz. 
  • Öğrenci ve memur davalarını açıyor ve müdahil oluyoruz. 
  • Vergi uyuşmazlıkları ile ilgili müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. 
  • Kamulaştırma davası açıyor ve süreci sonuna kadar takip ediyoruz. 
  • Karayolları kurumuna karşı trafik davası açıyoruz. 
  • İhale davalarını açıyor ve süreci müvekkillerimiz adına takip ediyoruz. 
  • Yerel yönetim kanunları ile ilgili uyuşmazlıkların çözüm için gereken davaları açıyoruz. 
  • İmar hukukundan kaynaklanan anlaşmazlıkların çözümü için çalışıyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Kamu idari avukatı ücretleri ne kadar?

Kamu idaresi ile ilgili uyuşmazlıklarla ilgili verdiğimiz danışmanlık ve vekalet hizmetlerine ait ücretlerle ilgili detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz. 

Ankara’da kamu idari avukatını nasıl bulabilirim?

Ankara ilinde, alanında uzman ve deneyimli kamu idari avukatı hizmeti almak için bizleri hemen arayın. 

Kamu idari avukatı ne yapar?

Kamu idareleri ile gerçek ve tüzel kişiler ve bireyler arasındaki sorunların giderilmesi için çalışır. İlgili mahkemelere dava açar ve süreci sonuna kadar takip eder. 

Kamu idari davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

İdare mahkemeleri ve Yargıtay kurumu, idare davalarında yetkili ve görevlidir. 

Yorum Yap